pátek 23. srpna 2013

CIZRNA

Má jemně oříškovou chuť a poskytuje mnoho možností pro potravinářské využití. Převážně jsou konzumována celá zrna, odslupkovaná zrna nebo se připravuje cizrnová mouka.

- Prvním krokem při kuchyňské úpravě cizrny je namáčení nebo až naklíčení. Namáčením se urychluje vaření a zlepšuje stravitelnost. Kromě vaření se používají další způsoby úpravy cizrny - fermentování, paření, smažení či pražení semen.

Jedním z nejznámějších pokrmů z cizrny je španělská cizrnová polévka.

- Ve středomoří se s oblibou konzumuje kaše připravovaná z uvařených semen. Pro děti je pochoutkou pražená cizrna obalovaná cukrem nebo osolená. Cizrnová mouka se přidává do nejrůznějších pekařských produktů. Samostatně nebo jako chutná zeleninová příloha se konzumují také vařená nebo nevařená zelená semena.

- Mladé rostlinky cizrny se používají k přípravě salátů. Na jižní Moravě a Slovensku se konzumovala jako příloha a často se z ní připravovaly různé zeleninové polévky, kterým dodávala výbornou "kuřecí" chuť.

- Cizrna má i svou kávovinovou historii. Pražená byla známá jako "Café de France" od 18. Století, zejména v okolí Dijonu. Na Balkáně bylo téměř tradicí, že pravou zrnkovou kávu připravovali s přidáním malého množství pražené a umleté cizrny, což nápoji udržovalo žádoucí pěnu.

Z hlediska nutričních vlastností patří cizrna mezi nejkvalitnější luskoviny vhodné pro lidskou výživu. Je nepostradatelnou složkou stravy vegetariánů a doporučuje se zvláště pro děti a těhotné ženy. Kvalita semen je daná vysokým obsahem cukrů, bílkovin a vlákniny. V sacharidech je nejvíce zastoupen škrob (cca 47%) a rozpustné cukry 5-9%. Cizrna má 15-30% bílkovin. Z hlediska aminokyselinového složení je cizrna dobrým zdrojem lysinu (cca 7%), nízké hodnoty vykazují sirné aminokyseliny (metionin a cystin). Tuk tvoří 6-7% a z mastných kyselin je významný zejména vysoký podíl kyseliny linolové. Množství vlákniny se pohybuje mezi 5-19%. Cizrna je bohatým zdrojem vápníku, manganu, železa a vitaminu E a B15 (kyseliny pangamové). Stejně jako ostatní luštěniny obsahují i semena cizrny antinutriční látky nepříznivě ovlivňující stravitelnost. Jejich účinky je možné eliminovat namáčením, klíčením a tepelným zpracováním semen.

Zdroj a další informace zde

Žádné komentáře:

Okomentovat