úterý 21. května 2013

DÝŇOVÁ POLÉVKA


Ingredience receptu: 
1 menší dýně Hokkaido (asi 300g dužiny), 1 cibule, 1 cuketa (není nutná), 1 větší mrkev (není nutná), špetka bílého pepře a soli, muškát, kurkuma, koriandr (není nutný), 1 kostka zeleninového bujónu, 200ml rostlinné smetany nebo kokosového mléka, olej na smažení.
Postup: 
Dýni omyjeme, rozkrojíme napůl a ze středu odstraníme semínka. Poté očistíme nožem a nakrájíme na kostičky (dýně Hokkaido se vaří se slupkou, jiné druhy je třeba oloupat). V hrnci rozehřejeme olej a osmažíme na něm nadrobno nakrájenou šalotku  (cibuli). Poté můžeme přidat na kostičky nakrájenou mrkev, oloupanou a nakrájenou cuketu, nakonec přidáme dýni a orestujeme. Zalijeme vodou, vhodíme kostku bujónu a vaříme do změknutí. Poté ručním mixérem rozmixujeme na jemné pyré. Přidáme smetanu (ještě lahodnější je kokosové mléko) a důkladně promícháme. Polévku podle potřeby ochutíme solí, pepřem, muškátem, kurkumou, možno dodat i trochu koriandru. Při podávání ozdobíme kouskem petrželky.



Zdroj

2 komentáře: