úterý 21. května 2013

FALAFEL(základní recept)


Ingredience receptu: 
Pro 4 osoby: 2 šálky namočené cizrny, 1 šálek nasekané zelené cibule (možno jarní), ½ šálku nasekané petrželky, 4 st česneku (nasekaného), 1 polévková lžíce mletého římského kmínu (ne obyčejný!), 2 lžičky soli, ½ lžičky pepře, větší špetka chilli (možno přidat ještě větší špetku koriandru, několik lžic tahini a hrašku vegan).
Postup: 
1 šálek cizrny namočíme na 12-20 hod. (zdvojnásobí objem). Slijeme a pečlivě rozmixujeme na jemnou kaši. (Nevaříme!)  Do mixéru poté přidáme nasekanou cibuli, petrželku, na menší kusy nasekaný česnek a vše rozmixujeme. Přendáme do mísy, osolíme, přidáme koření (nejvíce římský kmín) a dáme na 20 minut do lednice. Poté tvarujeme kuličky či placičky (3-4 cm v průměru) a důkladně je mačkáme, aby držely pohromadě. Nyní máme dvě možnosti:
a) Pečeme na 200 °C dozlatova na poolejovaném plechu ve střední části trouby a v průběhu pečení otočíme (pozor, falafely hnědnou odspoda).
b) Smažíme ve velké vrstvě oleje (2 cm) na středním plameni. Do zhnědnutí se jich nedotýkáme, aby se nerozpadly, pak otočíme. Smažené placičky necháme okapat na ubrousku.
Podávat můžeme v pita chlebu podobně jako gyros, v pšeničné tortille, s cous cous salátem nebo s hranolkami a zeleninou. Vhodnou přílohou je též sojový jogurt s česnekem,hummus nebo sladká chilli omáčka.

Žádné komentáře:

Okomentovat