úterý 21. května 2013

Živiny a jejich zdroje





BÍLKOVINY

Fazole, hrách a jiné luštěniny, ořechy, sojové produkty (tofu, tempeh, veggie burgery, sojové maso), obiloviny (např. celozrnné pečivo a těstoviny), rýže.


JÓD

Mořské řasy (prodávají se i v tabletkách, např. Kelp), jodidovaná sůl (půl lžičky denně), multivitamín Veg1
Nepřekračovat denní dávku 150 µg!


OMEGA-3-MASTNÉ KYSELINY

Lněné semínko (mleté), lněný, konopný, olivový a řepkový olej, mikrořasy. Na teplou kuchyni používejte řepkový, pro studenou olivový olej.


SELEN

Para ořechy (doporučená dávka: 10 kusů týdně, 700 µg), mořské řasy, lesní houby, multivitamín Veg1. Nepřekračovat denní dávku 800 µg!


VÁPNÍK

Čerstvý pomerančový džus, tmavě-zelená zelenina: brokolice, kapusta, tuřín, brokolice, salát; sezamová semínka, sušené fíky, pomeranče, obohacená rostlinná mléka (např. z DM drogerií), fazole.


VITAMIN A

Žlutá nebo oranžová zelenina, zelené listy různých druhů zelenin, ovoce (meruňky, ananasový meloun, mango, dýně). Lépe stravitelný za přítomnosti tuku.


VITAMIN B12

Tablety obsahující B12 (např. Veg1 nebo Nature's Bounty). Potraviny, které jsou vitamínem B12 obohacené např. cerealie, rostlinná mléka a některé energydrinky (Monster, Crazy Wolf, Red Bull) - hledejte ve složení obsah vitamínu B12. Býložravci ve volné přírodě jej získávají z hlíny, hmyzu a vlastních exkrementů, což se lidem nedoporučuje.


VITAMIN D

Vystavení slunečnímu záření (v létě stačí vystavit tvář, ruce a předloktí po dobu 5 - 15 minut), houby 30-60 minut vystavené přímému slunečnímu záření, multivitamín Veg1, obohacené sojové mléko, cereálie a některé margaríny. V případě suplementace nepřekračovat denní dávku 50 µg!


ZINEK

Bílé fazole, cizrna, čočka, dýňová semínka, pšeničné klíčky, chléb z droždí, celozrnné pečivo, pohanka, obohacené cerealie. Nakličování luštěnin i semínek zvyšuje vstřebatelnost.


ŽELEZO

Pinto fazole, fazole černé oko, čočka, hrách, špenát, tuřín, tempeh, tofu, celozrnné pečivo, pšeničná kaše, melasa, kešu oříšky, sušené ovoce (meruňky, švestky a hrozinky), brambory pečené se slupkou, naklíčené luštěniny semena. Vstřebatelnost zvyšuje vitamin C (ovoce) a naopak snižují inhibitory (čaj, káva).






Zdroj: soucitne.cz

Žádné komentáře:

Okomentovat