neděle 25. srpna 2013

MOŘSKÉ ŘASY

Takže, si napíšeme něco o mořských řasách.

Mořské řasy jsou nejčistším, nejkvalitnějším a organismem nejsnáze využitelným zdrojem lehce stravitelných bílkovin a uhlovodanů; tělu dodávají tolik potřebné vitamíny (A, C, skup. B a pro vegetariány důležitý B12,). Jsou ceněny zejména pro obsah minerálních látek a stopových prvků jako je vápník, zinek, hořčík, železo, jód, chróm, sodík…. Obsahují 10x až 20x více minerálů než zelenina. Mimořádně cenný je obsah vápníku. Některé druhy (HIZIKI, WAKAME, NORI) mají až 14x víc vápníku než mléko. Zatímco vápník z mléka je pro lidský organismus obtížně využitelný, z řas si ho bereme beze zbytku. Navíc minerály a enzymy obsažené v řasách napomáhají tělu při rozpouštění tuku a hlenu, vznikajících nadměrnou spotřebou kyselinotvorných potravin, jako je maso, rafinovaný (bílý) cukr, mléko, mléčné a moučné výrobky (z bílé mouky). Z důsledku nedostatku minerálů a přebytku tuku, jednoduchých cukrů a rafinovaných potravin dnes člověk těžce platí civilizačními nemocemi a svou degenerací.

Jak tedy mořské řasy působí v našem organismu?
Při růstu přeměňují mořské řasy anorganické minerály obsažené v mořské vodě na organické minerální soli, a vážou je na aminokyseliny. To je pro náš organismus velmi užitečné, neboť tato kombinace povzbuzuje srdeční činnost, vyživuje vlasy, nehty, pokožku, krev, svaly, kosti…., prostě všechno. Navzdory vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody, mořské rostliny nikdy nepřijímají do sebe škodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Kde je voda znečištěná, tam se jedlým mořským řasám moc nedaří.

Jak často mořské řasy používat?
Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin a obilovin (ty jsou pak rychleji uvařeny a lépe stravitelné), nebo do polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti a zhodnocení pokrmu. Mohou se vařit spolu s těstovinami, rýží atd.
Neměli bychom to s nimi v touze po rychlém uzdravení ale přehánět. Je také vhodné druhy mořských řas v jídelníčku střídat neboť každý druh obsahuje jiný poměr prvků, má jinou chuť, strukturu a způsob přípravy. Vzhledem k jejich ceně, trvanlivosti a malému množství, ve kterém se používají není problém mít doma od každého druhu jeden sáček.

Další informace o řasách a recepty naleznete na této stránce


Žádné komentáře:

Okomentovat