Podle nejnovějších vědeckých výzkumů a závěrů odborníků na výživu se novým králem olejů stává ten nejlevnější a u nás nejdostupnější - řepkový olej!
Řepkový olej se vyrovná olivovému.
Za krále rostlinných olejů považují lidé ten, který se lisuje za studena z oliv. Poslední výzkumy však ukazují, že pro naše srdce a kardiovaskulární systém je stejně prospěšný zdánlivě podřadnější olej řepkový. V některých parametrech ho dokonce předčí.Řepkový olej byl kdysi zapuzen, kvůli vysokému obsahu kys. erukové, která našemu tělu neprospívá a navíc propůjčila oleji nepříjemnou pachuť. Jenže dnes se pěstuje speciálně vyšlechtěná řepka olejka, která má obsah této kyseliny méně než 2%. Jeho složení je podobné olivovému oleji, navíc je složením a druhem mastných kyselin obsaženým v něm i dokonce lepší.
Řepkový je opravdu lepší, protože lépe snáší tepelnou úpravu a má výhodnější poměr mastných kyselin vhodných pro naše zdraví.
Na olivovém se smažit nesmí, protože nejrychleji podléhá zkáze a tvoří se škodlivé látky (vznikající z přepáleného tuku a mohou mít karcinogenní účinky - navíc je to plýtvání drahým olejem). Sice by bylo lepší nesmažit vůbec, ale českého člověka jen tak nepřevychováme.
Informace jsem čerpala z této stránky
Žádné komentáře:
Okomentovat