neděle 25. srpna 2013

SLUNEČNICOVÝ NEBO ŘEPKOVÝ OLEJ ?

Celá léta jste utráceli za drahé slunečnicové a olivové oleje a utěšovali se, že to děláte pro své zdraví? Byla to chyba!

Podle nejnovějších vědeckých výzkumů a závěrů odborníků na výživu se novým králem olejů stává ten nejlevnější a u nás nejdostupnější - řepkový olej!


Řepkový olej se vyrovná olivovému. 
Za krále rostlinných olejů považují lidé ten, který se lisuje za studena z oliv. Poslední výzkumy však ukazují, že pro naše srdce a kardiovaskulární systém je stejně prospěšný zdánlivě podřadnější olej řepkový. V některých parametrech ho dokonce předčí.
Řepkový olej byl kdysi zapuzen, kvůli vysokému obsahu kys. erukové, která našemu tělu neprospívá a navíc propůjčila oleji nepříjemnou pachuť. Jenže dnes se pěstuje speciálně vyšlechtěná řepka olejka, která má obsah této kyseliny méně než 2%. Jeho složení je podobné olivovému oleji, navíc je složením a druhem mastných kyselin obsaženým v něm i dokonce lepší.
Řepkový je opravdu lepší, protože lépe snáší tepelnou úpravu a má výhodnější poměr mastných kyselin vhodných pro naše zdraví.
Na olivovém se smažit nesmí, protože nejrychleji podléhá zkáze a tvoří se škodlivé látky (vznikající z přepáleného tuku a mohou mít karcinogenní účinky - navíc je to plýtvání drahým olejem). Sice by bylo lepší nesmažit vůbec, ale českého člověka jen tak nepřevychováme.

Slunečnicový olej je netěkavý olej získávaný ze semen slunečnice (Helianthus annuus). Běžně se používá jako jedlý olej do potravin a také jako zvláčňující složka v kosmetických přípravcích.


Ze srovnání u nás běžně používaných olejů vychází jako jednoznačný vítěz řepkový olej, jehož složení nejlépe splňuje výživové požadavky. Obsahuje velmi málo nasycených kyselin, naopak vysoké procento „neutrálních“ mononenasycených mastných kyselin a prospěšných vícenenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6.

Informace jsem čerpala z této stránky


Žádné komentáře:

Okomentovat